Zielonej herbaty nie trzeba reklamować. Jej właściwości prozdrowotne znane są już od wieków. Co daje picie zielonej herbaty i co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Galusan epigallokatechiny, w skrócie EGCG – najsilniejsza katechina zielonej herbaty. Choć nazwę ma długą i odstraszającą, robi wiele dobrego dla naszego organizmu.
Co robi zielona herbata?
Zawarte w niej ECGC naprawia szkody wyrządzone przez promieniowanie UV. Jest silnym antyoksydantem i walczy z wolnymi rodnikami. Poza tym, zachęca nasz organizm do naprawy uszkodzeń skóry i stymulacji odpowiedniego jej nawodnienia [1-2]. Odgrywa znaczącą rolę w redukcji ‚złego cholesterolu’ (LDL-Ch) [3]. Co więcej, ECGC hamuje wzrost komórek czerniaka, zmniejsza wydzielanie i produkcję melaniny, a tym samym ogranicza powstawanie piegów i przebarwień starczych [2]. Wykazano, że ekstrakt z zielonej herbaty powoduje aktywację komórek brunatnej tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji – zmniejsza magazynowanie tłuszczu, co sprzyja łagodzeniu otyłości [4]. Może mieć pozytywny wpływ na odchudzanie i redukcję chorób metabolicznych z nią związanych [5].
Działania zielonej herbaty i zawartego w niej EGCG
Po gruntownym przebadaniu uznano, że EGCG ma właściwości [6, 7]:
- przeciwutleniające
- fotoochronne
- przeciwstarzeniowe
- przeciwzapalne
- immunomodulacyjne
- przeciwnowotworowe
- neuroprotekcyjne
- kardioprotekcyjne
- przeciwwirusowe
- przeciwbakteryjne
Jaką herbatę wybrać?
Zawartość ECGC maleje raz ze stopniem przetworzenia zielonej herbaty. Pijąc herbatę w torebkach spożywamy średnio 3.96 mg EGCG/100g napoju. Najlepsza jest herbata liściasta – gdy się na nią zdecydujemy, jest to już 68,2mg/100g. Dla porównania – parzona czarna herbata zawiera 9.36mg EGCG/100g [8].
Jak przechowywać zieloną herbatę?
Aby “wycisnąć” jak najwięcej ECGC z zielonej herbaty w torebkach należałoby zalać herbatę bardziej gorącą wodą (100 stopni) i dłużej moczyć torebkę z herbatą w wodzie. Niestety, w obu przypadkach więcej katechin zdobędziemy kosztem pogorszenia smaku – to właśnie one odpowiadają za gorycz zielonej herbaty [9].
Forma przechowywania zielonej herbaty wpływa na ilość i jakość zawartych w niej katechin. Najświeższa, a zarazem najmniej przetworzona jest herbata liściasta. Rodzaj opakowania także ma wpływ na zawartość katechin. Średni okres trwałość liści zielonej herbaty wynosi około dwóch lat. Najlepszym opakowaniem jest metalizowana wielowarstwowa folia polietylenowa. W temperaturze pokojowej herbata w tym opakowaniu może pozostać całkowicie niezmieniona przez sześć miesięcy. Powyżej 6 m-cy zmiana smaku będzie minimalna, a po 2 latach herbata może stracić swoje właściwości, moc działania katechin i smak. Warto zwracać uwagę na datę przydatności na opakowaniu [10].
Ile zielonej herbaty można wypić?
EGCG jest najsilniejszą substancją zielonej herbaty, co za tym idzie –w dużym stężeniu również najbardziej toksyczną. Czy można wypić jej za dużo? Istnieją dowody na to, że przy codziennym spożyciu ponad 800 mg EGCG przez 4 miesiące lub dłużej (w postaci ekstraktu lub suplementu diety) może mieć wpływ na wzrost poziomu transaminaz wątrobowych. Nie ma za to dowodów na to, by codzienne picie zielonej herbaty i zawartego w niej EGCG ilości przekraczającej 5 szklanek na dobę miało takie działanie. [11] Warto dodać, że jedna szklanka zielonej herbaty (250ml) zawiera 50–100 mg wszystkich katechin [12].
ECGC wydaje się być magicznym składnikiem zielonej herbaty. Czekamy na więcej badań klinicznych i zaaprobowanie EGCG jako składnika kosmetyków – tak bardzo chcemy już móc nakładać je na cerę! Możliwości aplikacji EGCG są wciąż w fazie badań, ale to nie znaczy, że nie możemy zacząć działać już dziś!
Bibliografia
1.Chakrawarti L, Agrawal R, Dang S et al. Therapeutic effects of EGCG: a patent review. Expert Opin Ther Pat. 2016;26(8):907-916.
2. Kim E, Hwang K, Lee J et al. Skin Protective Effect of Epigallocatechin Gallate. Int J Mol Sci. 2018;19(1):173.
3. Momose Y, Maeda-Yamamoto M, Nabetani H. Systematic review of green tea epigallocatechin gallate in reducing low-density lipoprotein cholesterol levels of humans. Int J Food Sci Nutr. 2016;67(6):606-613.
4. Neyrinck A, Bindels L, Geurts L et al. A polyphenolic extract from green tea leaves activates fat browning in high-fat-diet-induced obese mice. J Nutr Biochem. 2017;49:15-21.
5. Lee M, Shin Y, Jung S et al. Effects of epigallocatechin-3-gallate on thermogenesis and mitochondrial biogenesis in brown adipose tissues of diet-induced obese mice. Food Nutr Res. 2017;61(1):1325307.
6. Fang J, Hung C, Hwang T et al. Physicochemical characteristics andin vivodeposition of liposome-encapsulated tea catechins by topical and intratumor administrations. J Drug Target. 2005;13(1):19-27. doi:10.1080/10611860400015977
7. Brand R, Jendrzejewski J. Topical treatment with (−)-epigallocatechin-3-gallate and genistein after a single UV exposure can reduce skin damage. J Dermatol Sci. 2008;50(1):69-72.
8. www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Data/Flav/Flav3.3.pdf. Published 2018.
9. Yang D, Hwang L, Lin J. Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions. Journal of Chromatography A. 2007;1156(1-2):312-320.
10. Lee J, Chambers D. Flavors of green tea change little during storage. J Sens Stud. 2010.
11.Younes M, Aggett P, Aguilar F et al. Scientific opinion on the safety of green tea catechins. EFSA Journal. 2018;16(4).
12. Lamprecht M. Antioxidants In Sport Nutrition. Boca Raton: CRC Press; 2014:123-141