Czerwone wino lub kawa podczas diety? Zdecydowanie tak według Aidana Gogginsa i Glena Mattena, specjalistów w dziedzinie nauk o żywieniu Uniwersytetu w Surrey. Ich zdaniem produkty bogate w polifenole, aktywujące białka o nazwie sirtuiny, sprzyjają długowieczności. Sirtuiny nazywane są inaczej „enzymami długowieczności”. Chronią one komórki naszego organizmu przed chorobami oraz procesami starzenia się. Według niektórych badaczy sirtuiny biorą udział w regulacji metabolizmu oraz stanu zapalnego. Ponadto wpływają na jakże często pożądaną redukcję masy ciała [1- 3]. I
Innym sposobem odżywiania, który również spowalnia procesy starzenia, jest przerywany post.
Dieta Sirtfood, czyli dieta bogata w sirtuiny, zyskała ostatnio popularność dzięki Adele. Piosenkarka znacznie schudła stosując właśnie tę dietę.

Źródło: instagram @adele
Co więc należy jeść w diecie Sirtfood?
Są to przede wszystkim produkty bogate w antyoksydanty, takie jak truskawki, pietruszka, cytrusy, jarmuż, jagody, rukola czy czerwona cebula. Zaleca się spożywanie gryki, kaparów, kakao, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zielonej herbaty, łososia, krewetek, czerwonej cykorii, soi, orzechów włoskich czy papryczki chili Bird’s eye [4-5]. Jako przyprawy szczególnie poleca się kurkumę oraz lubczyk. Co ciekawe, w diecie tej można spożywać czekoladę. Jest jednak jeden haczyk – musi ona zawierać min. 85% kakao.

Ile kilokalorii dziennie należy spożywać będąc na diecie Sirtfood?
Podczas pierwszych trzech dni kaloryczność wynosi jedynie 1000 kcal. Składają się na nie trzy zielone soki ze wskazanych produktów oraz jeden posiłek bogaty w sirtuiny. Podczas kolejnych czterech dni dzienna kaloryczność wzrasta do 1500 kilokalorii. W skład diety wchodzą dwa soki oraz dwa posiłki. Potem, przez kolejne dwa tygodnie zaleca się stosowanie diety składającej się z trzech posiłków, w dalszym ciągu bogatą w polecane produkty [6-8].
Czy więc jest skuteczna?
Diety redukcyjne, w których obniżona została dzienna ilość spożywanych kilokalorii, z pewnością będą powodować spadek masy ciała. Jest to jednak zazwyczaj spowodowane utratą ciężaru wody, a nie tłuszczu. Dzięki temu na pewno poczujemy się szczuplejsi czy lżejsi, lecz w tak krótkim czasie nie jesteśmy w stanie zredukować całej niepożądanej przez nas tkanki tłuszczowej, a jedynie niewielką jej część.

Czy jest to dieta dla każdego?
Każdy z nas jest inny, ma inny wzrost oraz masę ciała, stąd też ma inne zapotrzebowanie energetyczne. Należy pamiętać, że nawet podczas redukcji masy ciała, nie powinno się obniżać kaloryczności posiłków poniżej 1500-1800 kcal na dzień.
Skąd więc pomysł na obniżenie kaloryczności aż do 1000 kcal na dzień?
Według badań długotrwałe obniżenie zapotrzebowania energetycznego o około 30-50% w diecie powoduje spowolnienie procesów starzenia się. Takie wyniki osiągnięto u drożdży, muszek owocówek, nicieni, gryzoni czy ssaków naczelnych. U osobników, u których doszło do uszkodzenia genów kodujących sirtuiny, tego efektu nie było. Głodzenie się oraz przykładowo resweratrol znajdujący się w czerwonym winie aktywują sirtuiny. Należy jednak pamiętać, że zbyt niska kaloryczność posiłków powoduje wiele negatywnych konsekwencji, jak również sprzyja efektowi jo-jo [2, 6, 9].

Czy w takim razie stosować dietę Sirtfood?
Należy bardzo ostrożnie przeanalizować kaloryczność diety. Zaleca się obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. W przypadku nadwagi lub otyłości zastosujmy redukcję, mając na uwadze, aby kaloryczność nie była niższa od podstawowej przemiany materii (PPM). PPM oznacza minimalną dzienną kaloryczność niezbędną do utrzymania podstawowych funkcji życiowych, takich jak oddychanie czy trawienie. Gdy uwzględnimy jeszcze aktywność fizyczną, możemy wyliczyć całkowitą przemianę materii (CPM). Na przykład CPM dla 30-letniej kobiety, o wzroście 165 cm, masie ciała 60 kg i umiarkowanej aktywności fizycznej wynosi 2230 kcal/dzień. Spożywanie nawet przez kilka dni niedostatecznej ilości kilokalorii nie jest wskazane, a wręcz niesie za sobą więcej negatywnych, niż pozytywnych konsekwencji [6, 10].
Nie ma wątpliwości, że jadłospisy zawierające ogrom warzyw oraz owoców, a także nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach włoskich czy oliwie z oliwek, są polecane. Zalecane produkty diety Sirtfood są bogate w błonnik, odpowiednie tłuszcze, jak też wykazują działanie przeciwzapalne. Innym plusem diety jest fakt, że należy bardzo precyzyjnie planować zakupy żywieniowe, zazwyczaj na kilka dni wcześniej. Osoby, które wcześniej rozplanowują swoje posiłki, odnoszą więcej sukcesów w redukcji masy ciała.
Bibliografia:
- Goggins A, Matten G. The Sirtfood Diet. Gallery Books, 2017;49-64.
- Siedlecka, K, Bogusławski,W. Sirtuiny — enzymy długowieczności? Gerontologia Polska, 2005;13(3): 147–152.
- Pallauf K, Giller K, Huebbe P et al. Nutrition and Healthy Ageing: Calorie Restriction or Polyphenol-Rich “MediterrAsian” Diet?. Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:1-14.
- Loffredo L, Perri L, Nocella C, Violi F. Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol-rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol. 2016;83(1):96-102.
- Daglia M, Lorenzo A, Nabavi S, Talas Z, Nabavi S. Polyphenols: Well Beyond The Antioxidant Capacity: Gallic Acid and Related Compounds as Neuroprotective Agents: You are What You Eat!. Curr Pharm Biotechnol. 2014;15(4):362-372.
- Marcus, M. (2016). Does the trendy “Sirtfood Diet” really work?. Retrieved from https://www.cbsnews.com/news/sirtfood-diet-does-it-work/
- Haines, M. (2016). Is the latest weight-loss craze that includes chocolate and red wine too good to be true? Yes, says expert, ‘the Sirtfood diet is just another fad’.
- Piwpong R. Systematic Review on Anti-Aging Health Care. Naresuan University Journal: Science And Technology. 2018;26(3):98-112.
- Reinagel, M. (2018). What is the Sirtfood Diet?. Retrieved from https://foodandnutrition.org/blogs/stone-soup/what-is-the-sirtfood-diet/
- https://dietetykpro.pl/kalkulatory/calkowita-przemiana-materii/